Dry needling

Dit is een innovatieve vorm van behandelen binnen de fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Door middel van een naald worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) aangeprikt met een dunne acupunctuurnaald. Dry needling komt aan zijn naam doordat er gebruik wordt gemaakt van een droge acupunctuurnaald zonder het inbrengen van vloeistof in de spier.

De oorzaken van spierverhardingen zijn divers. Voorbeelden hiervan zijn psychologische factoren (stress, depressie en slaaptekort), klachten na een operatie, overbelasting en/of opgelopen trauma.. De gevolgen van deze spierverhardingen openbaren zich meestal in fysieke klachten.

Veel voorkomende uitingen van klachten zijn:

  • pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling;
  • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid;
  • verminderde spierkracht;
  • bewegingsbeperking in een gewricht;
  • pijnklachten in “referred pain” gebieden. (“Referred pain” gebieden zijn gebieden in je lichaam waarbij de pijn gevoeld wordt maar de oorzaak op een andere plek ligt).

Verschil klassieke accupunctuur en Dry Needling

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld. Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

De fysiotherapeut doet een uitgebreid onderzoek om te kijken wat voor jou de beste behandeling is en of dry needling een goede toevoeging is op de therapie is die je nodig hebt.
Voor meer informatie ten aanzien van het dry needlen, klikt u op deze link.